Project: chromium Issues People Development process History Sign in
New issue
Advanced search Search tips
Issue 35136 Chromium tries to play Dirac/Ogg videos even without the decoder instead of fallback to other playable sources
Starred by 5 users Reported by fabri...@gmail.com, Feb 9 2010 Back to list
Status: WontFix
Owner: ----
Closed: Apr 2016
Components:
EstimatedDays: ----
NextAction: ----
OS: All
Pri: 3
Type: Bug



Sign in to add a comment
Chrome Version       : 5.0.322.0 (Developer Build 38464)
URLs (if applicable) : http://fabricio.org/test/dirac-chromium-testcase.html
Other browsers tested:
Add OK or FAIL after other browsers where you have tested this issue:
     Safari 4.04: OK
  Firefox 3.5: OK
  Firefox 3.6: OK

What steps will reproduce the problem?
1. Open a page that uses the HTML5 video tag with multiple sources, and where the first source is a Dirac encoded Ogg Video for example:
<video controls> 
            <source src="some_dirac_video_file.ogv" type='video/ogg; codecs="dirac, vorbis"' /> 
            <source src="some_theora_video_file.ogv" type='video/ogg; codecs="theora, vorbis"' /> 
            <source src="some_mp4_video_file" type="video/mp4" />
</video>
2. Press Play

What is the expected result?

Since Chromium does not support the Dirac encoder yet(an issue for another bug), it should check for the codecs string in the type attribute of a 
source tag and skip that, and try the next one in the sequence. Displaying then a nice video :)

What happens instead?

Chromium apparently ignores the codecs string hint and tries to open the first video source anyways, that results in a black frame without video and 
only audio (since vorbis is supported). The correct behavior should be to use one of the other sources for which the browser has the decoder.

Please provide any additional information below. Attach a screenshot if
possible.

I've tested on Mac OS X, a screenshot is attached.
 
Screen shot 2010-02-09 at 1.41.16 PM.png
15.5 KB View Download
Labels: OS-Mac
Comment 2 by meh...@chromium.org, Mar 16 2011
Labels: FeedbackRequested
Is this still a problem for you with the latest Google Chrome Dev-Channel-Build (11.0.696.12 dev).

You can find it here: http://www.google.com/chrome/intl/en/eula_dev.html?dl=mac

Thanks for your help in advance !
Comment 3 Deleted
Does specifying the codec for MP4 fix the issue?
Labels: -FeedbackRequested bulkmove Action-FeedbackNeeded
Chrome Version       : 5.0.322.0 (Developer Build 38464)
URLs (if applicable) : http://fabricio.org/test/dirac-chromium-testcase.html
Other browsers tested:
Add OK or FAIL after other browsers where you have tested this issue:
     Safari 4.04: OK
  Firefox 3.5: OK
  Firefox 3.6: OK

What steps will reproduce the problem?
1. Open a page that uses the HTML5 video tag with multiple sources, and where the first source is a Dirac encoded Ogg Video for example:
&lt;video controls&gt; 
            &lt;source src=&quot;some_dirac_video_file.ogv&quot; type='video/ogg; codecs=&quot;dirac, vorbis&quot;' /&gt; 
            &lt;source src=&quot;some_theora_video_file.ogv&quot; type='video/ogg; codecs=&quot;theora, vorbis&quot;' /&gt; 
            &lt;source src=&quot;some_mp4_video_file&quot; type=&quot;video/mp4&quot; /&gt;
&lt;/video&gt;
2. Press Play

What is the expected result?

Since Chromium does not support the Dirac encoder yet(an issue for another bug), it should check for the codecs string in the type attribute of a 
source tag and skip that, and try the next one in the sequence. Displaying then a nice video :)

What happens instead?

Chromium apparently ignores the codecs string hint and tries to open the first video source anyways, that results in a black frame without video and 
only audio (since vorbis is supported). The correct behavior should be to use one of the other sources for which the browser has the decoder.

Please provide any additional information below. Attach a screenshot if
possible.

I've tested on Mac OS X, a screenshot is attached.
Comment 6 Deleted
Comment 7 Deleted
Labels: Feature-Media-Video
It looks like I still cannot play http://fabricio.org/test/dirac-chromium-testcase.html.
Labels: -Area-Undefined -OS-Mac -bulkmove -Action-FeedbackNeeded Area-WebKit OS-All WebKit-ID-75154
Status: ExternalDependency
Filed https://bugs.webkit.org/show_bug.cgi?id=75154 for this bug.
Status: Untriaged
Oops, not WK bug, chromium bug (see linked WK bug for details).
Project Member Comment 11 by bugdroid1@chromium.org, Dec 30 2011
Labels: -WebKit-ID-75154 WebKit-ID-75154-RESOLVED
https://bugs.webkit.org/show_bug.cgi?id=75154
Status: Available
fallback is not supported in
Google Chrome	25.0.1364.5 (Official Build 174090) dev-m
OS		Windows 
WebKit		537.22 (@138211)
User Agent
	Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64)
	AppleWebKit/537.22 (KHTML, like Gecko)
	Chrome/25.0.1364.5 Safari/537.22

the code i tried is
<video id="video1" width="860" height="480" controls>
    <source src="media/video.m4v" type="video/mp4" ></source>
    <source src="media/video.ogv" type="video/ogg" ></source>
    <source src="media/video.webm" type="video/webm" ></source>
    <p> Your browser does not support the HTML5 video feature. </p>
</video>

A page loads with all the video controls but when play is pressed, nothing happens.

Works fine in Firefox v18.0 beta

PS:The html and video are local files.
PPS:I searched and found only this issue. Will try posting in another open issue
See also:

* [https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=168493 Support the Dirac codec for HTML5 video]
* [https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=168497 Let websites choose and distribute their preferred codecs]
Labels: -Pri-2 -Feature-Media-Video -WebKit-ID-75154-RESOLVED Pri-3 Feature-Media canplaytype
Project Member Comment 16 by bugdroid1@chromium.org, Mar 10 2013
Labels: -Area-WebKit -Feature-Media Cr-Content Cr-Internals-Media
Project Member Comment 17 by bugdroid1@chromium.org, Apr 6 2013
Labels: -Cr-Content Cr-Blink
Labels: -canplaytype -Cr-Internals-Media Cr-Internals-Media-Codecs
Labels: -Cr-Blink
Labels: StaleAvailable
this bug has no update since 8/1/2015. If you think it is worth to keep, please replace StaleAvailable label with StaleKeep. If no action is taken, this bug will be resolved by 3/31/2016. Thanks
Labels: -StaleAvailable StaleClosed
Status: WontFix
No update since 8/1/2015. close this bug with label StaleClosed
Sign in to add a comment